maisseblog

Relacions entre persones

Relacions

Vivim amb persones, rodejats de persones, d’éssers humans amb qui ens relacionem, amb qui parlem, amb qui treballem i a qui estimem i ens relacionem amb altres que, de vegades, no estimem tant.

Sense cap excusa, ens hem de relacionar amb qui tenim al voltant, si volem viure dins d’esta societat d’una forma més o menys civilitzada. Hi ha persones amb les quals no tenim més remei que relacionar-nos, ens agrade o no. I d’altres que apareixen com la pluja a la tardor, amb un aire fresc que revoluciona el nostre ser. Sempre he pensat que la causa no és qüestió de casualitat, sinó més bé causalitat, perquè tot el que fem en esta vida ens duu a unes conseqüències.

Les primeres persones amb qui ens relacionem des de petits són les que formen part de la nostra família. Inevitablement, les coses no es veuen iguals quan som petits que quan som més majors. D’alguna forma, quan eres petit tot ho veus de color de rosa, o almenys, d’això s’encarreguen els pares i la família del voltant. Ells fan que tot siga perfecte. Estic generalitzant, o almenys parle amb l’experiència que jo he viscut. Sóc conscient que en altres casos i altres famílies no és dóna el mateix cas. Però no parlaré d’allò que no conega perquè no tinc arguments per tal de defendre-ho o d’atacar-ho.

Les persones amb les quals seguim relacionant-nos quan anem creixent i evolucionant són les del nostre entorn de treball. Quan som petits, estos són els companys d’escola. I quan som majors, són els companys de feina. Encara que, per a mi, segueixen sent els meus companys d’escola amb qui treballe cada dia, la relació no és diferent de quan era petita. Hi ha de bons i de dolents, per a variar. Lògicament, el truc resideix en saber triar a qui puc arrimar-me per estar més feliç.

Sempre que hi ha relacions entre persones augmenta la quantitat de qui es relacionen i és difícil relacionar-se únicament amb una persona. Per tant, no ens relacionem per parelles, encara que la tradició ens duga a definir una estabilitat en la nostra vida basada en la parella. Amb açò no vullc dir que estiga d’acord amb les múltiples relacions amoroses entre persones. Tampoc vullc dir que crega amb el poliamor, concepte que acabe d’adonar-me que existeix i jo sense saber-ho.

Estic parlant d’un altre tema i parle de les relacions interpersonals. Les nostres relacions poden ser múltiples i ho són des de ben petits. Podríem representar-les gràficament quasi com podem representar la xarxa de xarxes, Internet, tot connectat amb tot, o amb quasi tot. Si imaginem mentalment un gràfic de les nostres relacions amb la resta de persones que coneixem, el gràfic seria molt més ampli del que inicialment podríem imaginar i de segur que ens sorprendíem de saber que moltes de les persones amb qui ens relacionem o coneguem també les coneixen les persones a qui jo conec. Açò es resumix amb la frase el món és un mocador, com a conclusió a casos curiosos de gent que coneixes i altres coneguts també o el fet dels 5 graus de separació entre totes les persones de la terra, per a donar-li un toc més científic al tema. Això vol dir que botant entre 5 persones a partir de les que conec, i seguint els seus graus de relació, podrem arribar a totes les persones del món.

Això demostra que ens relacionem amb moltes més persones de les que comptaríem inicialment i no som conscients. També significa que, inevitablement, per molt que no volguem, ens relacionem a tota hora i en tot moment, també per sobreviure.

Cal dir que, en tot el procés de crear i mantindre relacions, no és gens fàcil la convivència o el tracte amb les persones, i tot depén dels seus caràcters i de com és de compatible amb el teu.

És clar que si volem relacionar-nos, i parlem ara de les relacions entre dues persones, hem de fer un esforç per adaptar-nos a qui tenim enfront, i tots dos han de posar de la seua part si el que volen és que una relació prospere i siga exitosa.

De vegades, i per caràcters i incompatibilitats, per molts esforços que es faça per una o altra part o totes dues, este fet és impossible i no hi ha forma de fer-ho funcionar. En altres casos, no cal fer massa esforç perquè sense fer-lo tot roda estupendament i sobre rodes.

Tot això depén de la disposició que tinguem nosaltres, de la nostra forma de ser, d’actuar, de relacionar-nos, d’obrir-nos als altres, de pensar més amb nosaltres o al contrari, pensar també amb qui tens enfront. També depén de les ganes que tinguem de gaudir del moment, mentrestant parlem amb algú. Depén de tants i tants factors, que això fa que les relacions i la seua evolució siga realment complicada.

I per quina raó em trobe jo parlant de relacions en este mateix moment? Doncs no sabria bé com explicar-ho però puc dir que tinc la sort de relacionar-me amb molts tipus de persones gràcies a la meua feina i puc comprovar, per la meua experiència, tot allò que estic intentant explicar.

També puc dir que el temps i l’experiència ens ensenya que no totes les relacions són iguals ni es poden comparar, ja que cadascuna d’elles és única i, per tant, s’ha de gaudir com a única, si és que realment val la pena. Puc dir també que reconec quan una relació o una persona que he conegut em marcarà per al meu futur. Sabré si la relació valdrà o no la pena o si tindrà o no futur depenent de com evolucione i com s’interactue al llarg del temps. Hi ha relacions que establim que no tenen futur per les circumstàncies però tal volta sí que en tindrien en altres cirscumstàncies diferents i hi ha d’altres que encara que duren tota la vida no evolucionen i s’estanquen i és millor sortir d’elles perquè no ens aporten res positiu.

Tal volta per això, i perquè cal decidir-se en algun moment, de vegades cal canviar les relacions, eliminar-ne algunes i renovar-les per les que realment ens omplin, ens fan sentir-nos valorats i vius en este món de vegades tan mort en el qual ens ha tocat viure.

Anuncis
This entry was published on 26 de Juliol de 2014 at 8:35 AM. It’s filed under "bons moments", "la música i els sentits", "la vida és bella", flors, fotos, Macro, música, music, Natura, Valors, vida and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

2 thoughts on “Relacions entre persones

  1. Molt interesant….. Estic molt d’acord amb tu, cal seleccionar a les persones que ens envolten

  2. Moltes gràcies, Mónica!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: