maisseblog

Qui vols ser a la xarxa de xarxes?

Les xarxes socials són tota una revolució. Tots estem atrapats, uns més que altres. Qui no es troba a les xarxes socials, ara mateix no és ningú. Abans es valorava a les persones pels seus estudis o pels seus assoliments, també per la seua responsabilitat a la feina o per la seua capacitat d’emprendre. Ara, tot al contrari, valorem més possitivament a qui té més amics al facebook, a qui acudeix a més festes de l’estiu o a qui és capaç de guanyar més jocs en poques hores.

Què estem fent? En què ens estem transformant? Ni nosaltres mateixos ho sabem. Realment qui planteja que té por a les xarxes socials o diu que no li agraden, té part de raó, ja que alguna cosa hi ha, que no està fent-se bé o, almenys, els usuaris no estan jugant bé al joc que internet ens oferix. En aquest cas, i en tots els que passen per la nostra vida, jo utilitzaria eixa frase que sempre ens han dit les nostres iaies i mares: Has de saber estar. Clar que s’ha de saber estar sempre, a tots els llocs per on ens menegem. A casa, a l’escola, al treball, al carrer, comprant, parlant, anant de festa i també… a les xarxes socials.

Segurament, molts de vosaltres encara no coneixeu el terme identitat digital. És un terme prou jove i pren el seu sentit més ample a la gran xarxa, que és internet. La identitat digital de cadascú és la seua targeta de visita davant la xarxa de xarxes, és a dir, davant del món sencer. És el nostre passaport cap al món, com si diguérem, el nostre passat, present i futur, davant de tots els que ens puguen cercar i trobar. Una tasca ben fàcil i ràpida, si li ho encomanem a Google.

Però no heu pensat que tot el que feu, publiqueu i comenteu a la xarxa de xarxes estarà publicat per sempre, i que després no tindreu vosaltres el control d’eixes publicacions? No heu pensat que quan esteu etiquetant algú en una xarxa social esteu modificant la identitat digital d’eixa persona in saecula saeculorum?

Penseu en els vostres fills o en vosaltres mateixos quan apareixeu en una foto de festa amb una copa a la mà. I no ho dic pel fet de beure una copa que, amb moderació, no té perquè suposar un risc. Sinó pel fet de què qualsevol persona, siga qui siga, ens conega o no, també tindrà accés a eixa informació gràfica, tan ràpida de penjar, i també, ràpida de trobar. Per exemple, quan una empresa, en la qual has deixat el currículum per treballar, vullga saber més de tu. I, a més a més, per la xarxa vos trobarà, no ho dubteu. Anirà de ple a consultar la vostra identitat digital.

Que el nostre amic Google ens trobe ràpidament no és un problema, depén de la necessitat que tinguem de què ens troben. Però…. heu pensat com vos agradaria que vos trobaren? Què voldríeu que trobaren de vosaltres? Amb quines aficcions o amb quines situacions vos agradaria que vos identificaren?

Aquesta entrada intenta fer reflexionar els joves i també els pares. Per tal que cadascú faça una simple pràctica amb qualsevol cercador, faça una recerca amb el seu nom i veja què es el que troba realment. El resultat obtés és el que realment voleu que la resta del món sàpiga de vosaltres? Si és així, enhorabona! Si no és així, penseu en anar redirigint la vostra identitat digital, ja que heu de recordar que aquesta, dura per sempre.

I, per últim, vull apuntar que el problema no són les xarxes socials, ni la plataforma, ni la xarxa de xarxes. Qui està generant el problema és la nostra actitud davant d’elles. Potser ara no siga un problema, però penseu… d’ací a uns anys podria ser un obstàcle per aconseguir els vostres objectius i els vostres somnis?

Anuncis
This entry was published on 30 d'Agost de 2012 at 5:38 PM. It’s filed under "la música i els sentits", "la vida és bella", fotos, música, paraules, somni, Valors, vida and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

4 thoughts on “Qui vols ser a la xarxa de xarxes?

 1. Segons el que expliques, la tecnologia domina les persones? Tot el que hi ha en internet no desapareix mai perquè hi ha algú que no vol o per què la mateixa màquina no ho deixa?

 2. Gràcies, Pasqual, per la teua consulta, ja que són temes que han de ser explicats per a que tothom ho entenga, ja que és molt gran la desinformació que hi ha sobre estos temes.

  Són diversos els motius pels quals la informació pot no desaparèixer mai i permanéixer per sempre a internet. Intentaré resumir-ho ràpidament, encara que és un tema per a parlar una llarga estona.

  Per una banda està la informació que pengen els usuaris a les xarxes socials, fotos, imatges, comentaris, events, etc. Que aquesta informació siga o no pública depén de l’usuari, que pot definir el tipus de privacitat que desitja (normalment la xarxa social per defecte ho deixa tot públic i ha de ser l’usuari qui ho ha de desactivar). Però també depén de la mateixa xarxa social, és a dir, de la política de l’empresa. Tot i que últimament les xarxes socials estan canviant la seua política de privacitat, i segurament obligats per les lleis, van eliminant continguts si l’usuari ho demana, això no és 100% segur. La primera cosa que fa l’usuari quan es dona d’alta a una xarxa social és acceptar (similar a signar) un contracte que, amb un encert del 99%, cap dels usuaris llig, en el qual, l’usuari està acceptant deixar la propietat d’imatges i més elements publicades per l’usuari a l’empresa i l’empresa no es compromet a esborrar eixe contingut, encara que l’usuari explícitament ho esborre.

  Per una altra banda, està la informació que, siga des d’una xarxa social o siga d’un altre lloc a internet, va penjant l’usuari o va publicant-se (altres organismes) sobre l’usuari. Eixa informació, circula per la xarxa i és subsceptible de ser recercada per cercadors com Google o altres. Tota informació que és cercada, té més probabilitats de tornar a ser cercada i localitzada pels buscadors. I així, quan més es cerca i es troba, més accesible serà per tots. A eixa informació és a la que em refereix quan dic que l’usuari no pot controlar, ja que circula i sempre podrà circular per la xarxa.

  Pensem, per exemple, en qualsevol que haja tingut multes o denúncies. Esta informació pot trobar-se a la xarxa de xarxes, ja que si es troba a documents oficials, és una informació pública i, per tant, subsceptible de ser cercada i, finalment, trobada per qualsevol.

  No sé si ha quedat clar, ja que, encara que m’he extés més del que volia, com veieu, no és un tema tan senzill ni tan fàcil d’explicar, i jo tampoc sóc una gran experta sobre el tema.

 3. Sí, més o menys així, sols que la diferència amb la xarxa de xarxes és que és tot moltíssim més ràpid de cercar, trobar i consultar per qualsevol.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: